»

Ιουν 12 2014

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Περιστατικό: Ψεύτικα κόστη για δημόσιο έργο

Όταν χτύπησε το τηλέφωνο, ήταν σαφές ότι ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν φοβισμένος. Είπε ότι εργαζόταν για την κυβέρνηση. Είχε πληροφορίες σχετικά με ένα τεράστιο δημόσιο διαγωνισμό που ήθελε να μοιραστεί. Είχε προσπαθήσει να απευθύνει την καταγγελία στους ανωτέρους του σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών, αλλά εκείνοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του. Τώρα ήθελε να μιλήσει δημόσια, αλλά η ταυτότητά του έπρεπε να παραμείνει εμπιστευτική.

Ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στο γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας αναφερόταν σε μια τεράστια δημόσια σύμβαση για τον καθαρισμό της ρύπανσης και τη διαχείριση αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Όπως συνέβη σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, τα κράτη είχαν να διαχειριστούν τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές τη δεκαετία του 1990. Η κυβέρνηση προσπάθησε για πάνω από μια δεκαετία να δώσει λύση με μικρές συμβάσεις, οι οποίες συνήθως καθυστερούσαν να υλοποιηθούν και κόστιζαν παραπάνω από το σύνηθες. Το 2008, η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ενιαίο έργο που θα διαχειριζόταν και θα αντικαθιστούσε τα υπάρχοντα υπο-έργα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το μεγάλο αυτό έργο θα κόστιζε περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, τα ποσά ήταν ψευδή.

Ένας εργαζόμενος της Διεθνούς Διαφάνειας κατάφερε να συναντήσει τον καταγγέλλοντα στο ερημικό πάρκινγκ ενός Εμπορικού Κέντρου. Χωρίς να βγει καν από το αυτοκίνητό του, ο άνθρωπος αυτός παρέδωσε στην Οργάνωση μία σειρά από σημαντικά έγγραφα από το παράθυρο του οχήματός του. Τα έγγραφα αυτά αποδείκνυαν ότι το πραγματικό κόστος της απορρύπανσης ήταν πολύ μικρότερο από τους επίσημους ισχυρισμούς.

Η Διεθνής Διαφάνεια χρησιμοποίησε τα έγγραφα για να ασκήσει δημόσια πιέσεις στην κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και τις αναθέσεις. Φαίνεται πως η κίνηση αυτή της Οργάνωσης «χτύπησε» την ευαίσθητη χορδή των στελεχών της κυβέρνησης. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ΜΜΕ, διοργανώθηκε Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε ευθέως το προσωπικό της Οργάνωσης ως «αναρχικούς και λαθρέμπορους».

Εν μέσω της αυξανόμενης αμφισβήτησης, ο πρώτος γύρος του διαγωνισμού ακυρώθηκε.

Το 2010, η κυβέρνηση αποφάσισε την επανέναρξη του διαγωνισμού. Παρά το γεγονός ότι ο μειοδότης ήρθε με μια προσφορά κατά 2 δις ευρώ λιγότερα απ’ ότι στο διαγωνισμό του 2008, ακόμα και αυτή ξεπερνούσε τις εκτιμήσεις των ελεγκτών. Κάτω από το φως του δημόσιου ελέγχου, η κυβέρνηση ακύρωσε κι αυτό το διαγωνισμό.

Κι η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σημαντικές τροποποιήσεις στην υπάρχουσα νομοθεσία περί Δημοσίων Συμβάσεων διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα επί των διαδικασιών, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια.

*Το παραπάνω περιστατικό διαφθοράς καταγράφηκε και ήρθε στο φως της δημοσιότητας χάρη στην παρέμβαση της Διεθνούς Διαφάνειας στην Τσεχία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://transparencycyprus.org/apaitodiafania/?p=1