«

»

Ιουν 17 2014

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Περιστατικό: Η δουλειά των ονείρων τους

Οι σκληρές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Ζιμπάμπουε αναγκάζουν πολλούς να μεταναστεύσουν για αναζήτηση εργασίας με σκοπό να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Τα όνειρα, ωστόσο, αυτών που μεταναστεύουν μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε εφιάλτες εξαιτίας της διαφθοράς. Η ιστορία του Λιρόυ* είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Σε μια προσπάθεια να βρει δουλειά στο εξωτερικό, ο Λιρόυ απάντησε σε μία αγγελία που ζητούσε επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ξυλουργούς για να εργαστούν στην Αγκόλα. Η εταιρία προσλήψεων -μία ξένη εταιρία – βοήθησε εκείνον και πέντε ακόμα συναδέλφους του στην έκδοση βίζας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν στην Αγκόλα.

Μετά από ένα μήνα δουλειάς, ο Λιρόυ αναφέρει πως ο εργοδότης τούς πληροφόρησε ότι δεν είχαν εκδοθεί άδειες εργασίας αλλά άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Η εταιρία προσλήψεων ενημέρωσε τον Λιρόυ ότι επειδή προέρχονται από μια πολύ φτωχή χώρα, όπως είναι η Ζιμπάμπουε, θα δούλευαν χωρίς μισθό και θα τους παρείχαν αντί αυτού μόνο διαμονή και τροφή.

Μακριά από το σπίτι τους και χωρίς εισόδημα, είναι εύκολο να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι αυτοί παγιδεύονται σε έναν κύκλο εξάρτησης, καθώς γίνονται άμεσα άνεργοι και άστεγοι σε περίπτωση που αρνηθούν τις εργασιακές συνθήκες που τους προτείνονται. Ο Λιρόυ και οι συνάδελφοί του, κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μόνο κατόπιν παρέμβασης της Πρεσβείας της Ζιμπάμπουε στην Αγκόλα.

Με την επιστροφή τους στη Ζιμπάμπουε, ήρθαν σε επαφή με τη Διεθνή Διαφάνεια, αναφέροντας την ιστορία τους προκειμένου να καταγγείλουν την εταιρία προσλήψεων.

Η Διεθνής Διαφάνεια ήταν σε θέση να βοηθήσει τον Λιρόυ και τους συναδέλφους του να υποβάλουν καταγγελία στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή Μετανάστευσης κατά της εταιρίας προσλήψεων. Με την καταγγελία τους, ζήτησαν να διεξαχθεί άμεσα έρευνα σχετικά με τις μεθόδους της εταιρίας και την πιστοποίησή της από τις αρχές.

Η Οργάνωση επίσης βοήθησε τον Λιρόυ και τους συναδέλφους του, να κάνουν μήνυση, απαιτώντας έρευνα σχετικά με το πώς η εταιρία προσλήψεων κατόρθωνε να βγάλει άδειες και βίζα για επίδοξους μετανάστες.

Ο επικεφαλής της εταιρίας απολογήθηκε στις αρχές και η υπόθεση βρίσκεται πλέον ενώπιον των δικαστηρίων. Ο Λιρόυ και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η υπόθεσή τους έφτασε στη δικαιοσύνη.

Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο Λιρόυ και οι συνεργάτες του έλαβαν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση και πλέον έχουν εισόδημα για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους. Μια ευτυχής κατάληξη για αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί ακόμα που δε στέκονται τόσο τυχεροί.

*Τα ονόματα της υπόθεσης έχουν αλλάξει για λόγους εμπιστευτικότητας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://transparencycyprus.org/apaitodiafania/?p=28