«

»

Ιουν 24 2014

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Περιστατικό: Το σκάνδαλο του κοινοβουλίου

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2010, οι κάτοικοι της νότιας Πολιτείας του Παρανά στη Βραζιλία ξεχύθηκαν στους δρόμους. Περίπου 30.000 κάτοικοι, παρά την κρύα νύχτα, συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 15 πόλεις της Πολιτείας. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό ζητώντας περισσότερη διαφάνεια, άλλοι κυμάτιζαν σημαίες της Πολιτείας και ένωναν τη φωνή τους με τοπικές μπάντες. Κάποιοι φορούσαν κοστούμια, άλλοι τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Με τη βουή των διαδηλωτών πίσω του, ένας φοιτητής δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η μέρα, πραγματικά, θα είναι ορόσημο για την αλλαγή της ιστορίας του Παρανά».

Διαδήλωναν ως συνέπεια των «Diários Secretos» ή αλλιώς των «Κρυφών Ημερολογίων», ενός πρωτοποριακού έργου ερευνητικής δημοσιογραφίας που συνέταξαν τέσσερις Βραζιλιάνοι δημοσιογράφοι –οι James Alberti, Katia Brembatti, Karlos Kohlbach και Gabriel Tabatcheik- που οδήγησε στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στη Βουλή του Παρανά.

Για δύο χρόνια, η ομάδα των δημοσιογράφων διερευνούσε και συνέλλεγε στοιχεία για τις δαπάνες της τοπικής κυβέρνησης. Συνδυάζοντας περισσότερα από 750 υπομνήματα της Βουλής, ανέλυσαν και συγκέντρωσαν όλες τις εγγραφές αναφορικά με τις οικονομικές συναλλαγές της πολιτείας, καταγράφοντας περισσότερα από 15.000 δεδομένα. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, δημοσίευσαν την Έκθεση και τα πορίσματά τους στα ειδησεογραφικά δίκτυα της Βραζιλίας.

Οι δημοσιεύσεις οδήγησαν χιλιάδες πολίτες στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη από: εργαζομένους που… είχαν πεθάνει αλλά βρίσκονταν ακόμα στη μισθοδοσία μέχρι, «εργαζόμενους-φαντάσματα» που είχαν προσληφθεί ώστε ο μισθός τους να μεταφέρεται στον εργοδότη τους!

Οι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι εκατομμύρια δολάρια είχαν συστηματικά μεταφερθεί από τα δημόσια ταμεία σε ιδιωτικούς προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης σύντομα οδήγησε τις Πολιτειακές υπηρεσίες να αναλάβουν σημαντική δράση. Διευθυντές που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο έχασαν τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα, ξεκίνησαν έρευνες για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Η Βουλή εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες στις προσλήψεις προσωπικού και διευκόλυνε την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο αριθμός των υπαλλήλων των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1.000 άτομα. Εκτιμάται ότι αυτές οι αλλαγές εξοικονομούν στην Πολιτεία του Παρανά περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα.

Η Διεθνής Διαφάνεια και το Ινστιτούτο Τύπου και Κοινωνίας, απένειμαν στους τέσσερις Βραζιλιάνους δημοσιογράφους το Βραβείο Δημοσιογραφίας Λατινικής Αμερικής 2011. Αποδεικνύοντας τη δύναμη της διαφάνειας, η ιστορία δείχνει τί ακριβώς μπορεί να συμβεί όταν τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης βοηθούν τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση για να απαιτήσουν αλλαγές.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://transparencycyprus.org/apaitodiafania/?p=65